Hovězí burger s višněmi

Hamburger z mletého hovězího masa je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Fastfoodový řetězec McDonald’s jich ročně prodá přes 2,3 miliardy. Ale co si budeme nalhávat, když chcete opravdu dobrý hamburger z kvalitních surovin, půjdete jinam nebo ještě lépe - připravíte si jej sami. Právě proto jsme pro vás připravili další recept, do kterého jsme zakomponovali jednu z našich delikates, novinku - Višně z Líšně. Pojďte využít posledních teplých dní babího léta a připravte pro sebe, rodinu nebo kamarády opravdový parádní burger! Své zkušenosti, výsledky vašeho vaření, fotky hotových burgerů nám můžete napsat na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: housky - 2,5 hodiny, burger - 45 minut, 6 porcí)

 109583452_213740323203723_6487582268940705465_1

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Burger:
  • 500g hovězího mletého masa
  • 120 g sýra Feta
  • 1 šalotka, jemně nakrájená
  • 2 lžíce čerstvých oreganových lístků
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky chilli vloček nebo kajenského pepře (pokud nemáte rádi pálivost, lze vynechat
  • ½ lžičky soli
  • ½ černého pepře
  • 6 plátků slaniny
  • Salátové listy podle chuti - baby špenát, rukola nebo polníček
  • 1 sklenička Višně z líšně Chuť Moravy

    Dresing:
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst lístků koriandru

    Housky:
  • Ingredience:
  • 450 g hladké mouky
  • 280 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 sáček (10 g) sušeného droždí
  • špetka soli
  • 25 g cukru
  • 1 vejce
  • sezam

JAK NA TO

Základem dobrého burgeru je správně vychucená a upečená houska. Na vaše strávníky jistě udělá dojem, když jim takovou housku sami připravíte. Vytáhněte zástěru a pusťte se do pečení. Máme pro vás tento odzkoušený recept:

1.Mléko nalejeme do hrnce, přidáme máslo a ohříváme tak dlouho, dokud se máslo v mléce nerozpustí.

2.Až mléko vychladne na pokojovou teplotu, smícháme jej v míse s moukou, cukrem, droždím a solí. Hněteme ručně nebo robotem zhruba 10 minut, tak aby těsto bylo hladké a pružné. Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba hodinu a půl kynout. Těsto by po této době mělo být zhruba dvojnásobné.

3.Nakynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a ty vyválíme do tvaru kuliček, které rozložíme na plech s pečícím papírem.

109914506_201074077988695_8086766018828218884_1

4.Necháme opět vykynout na dvojnásobek svého objemu (cca 40 minut), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 8 - 12 minut, tak aby houstičky měly krásnou zlatou barvu. Pak z trouby vyndáme a necháme vychladnout.

5.Mleté maso smícháme v míse se sýrem, cibulkou, česnekem, kořením, bylinkami a solí a dobře promícháme.

109844017_326171055444045_5657498509552821038_n

6.Namočíme si ruce a uhněteme z masa 6 stejně velkých koulí, ze kterých vytvarujeme placky na hamburger. Uprostřed každé placky uděláme důlek, aby se nám maso při grilování, až bude směrem ke středu nabývat, moc nevypouklo.

109971046_324886725197485_8196524132596420003_1

7.Grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 5 - 8 minut z každé strany. Společně s masem si opečeme slaninu tak aby měla zlatou barvu a byla krásně křupavá. Poté co sundáme vše z grilu na talíř, necháme maso ještě asi 3 minuty odpočinout, ideálně přiklopené miskou.

110180949_634689987399587_6811691906291388522_1

8.V misce si připravíme dresing, kdy smícháme zakysanou smetanu s nadrceným česnekem a lístky koriandru.

9.Housky rozkrojíme napůl, spodní část můžeme potřít máslem aby houska nerozmokla šťávou z masa. Začneme masem, které shora polejeme dresingem, přidáme Višně z Líšně (můžeme zakápnout i sirupem), pečenou slaninu, ozdobíme listovými saláty a zakryjeme horní částí housky. Celý burger můžeme kvůli lepší soudržnosti propíchnout špejlí nebo burgerovým párátkem.

109677630_2764284163855208_2662858090104680577_1