Meruňkové kuře

Prázdniny, letos dokonce o několik měsíců delší, jsou v plném proudu a letní sezóna s sebou samozřejmě nese nespočet příležitostí k zahradním grilovačkám a různým venkovním párty. Grily jedou na plné obrátky, ale po několika takových večírcích už řadě lidí dochází fantazie. A tak jsme pro vás připravili svěží a originální recept na meruňkové kuře. Recept, kterým můžete zpestřit a ozvláštnit každý letní večírek. Náš Meruňkový džem je skvělou ingrediencí, která dělá chuť grilovaného kuřete originální. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho při nejbližší příležitosti. Budeme rádi, když nám napíšete svoje zkušenosti a postřehy na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: 45 minut, 4 porce)

 106775479_203721554256054_7134254975649591676_n

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 celé kuře
  • Čatní z zelených meruněk Chuť Moravy
  • čerstvé pečivo
    Marináda:
  • 150 ml podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 2 stroužky česneku nebo
  • ½ lžičky česneku sušeného
    Glazura:
  • 1 šalotka
  • 1/2 chilli papričky
  • 100 ml meruňkového džemu Chuť Moravy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce meruňkovice
  • 1 lžíce medu

JAK NA TO

1. V misce si připravíme marinádu - smícháme podmáslí se solí, cukrem, kořením a česnekem.

2. Kuře rozporcujeme. Jednotlivé kousky vložíme do igelitového sáčku, zalijeme marinádou a vše důkladně promícháme. Sáček uzavřeme a necháme odležet zhruba 3 hodiny v lednici.

107666596_1536615609843804_8967330951461215638_n

3. Na potírání kuřete si připravíme glazuru. Šalotku nakrájíme na drobné kousky, stejně tak česnek a chilli papričku, kterou předem zbavíme semínek. V misce vše smícháme, přidáme meruňkový džem, meruňkovici, med a čerstvě natrhané lístky tymiánu.

106802337_908957999630150_4696019825545409791_n

4. Po třech hodinách vyndáme maso z marinády a utěrkou osušíme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 7 minut z každé strany. Poté snížíme teplotu grilu nebo přesuneme maso do oblasti s menším žárem a začneme potírat připravenou glazurou. Vždy potíráme na horní straně. Pečeme dalších zhruba 20 minut, maso potíráme a obracíme, dokud se na něm nevytvoří zlatavá kůrka. Poté sundáme z grilu, necháme 3 minuty odpočinout a můžeme podávat.

Servírujeme s Čatní ze zelených meruněk a opečeným bílým pečivem. Skvěle se také k této úpravě masa hodí náš Mandlový salát.

106989831_294299285044302_5159719764337297557_n