Svatojánské ořechy

Máte rádi nové překvapivé chutě? Baví Vás experimentovat při vaření s neobvyklými ingrediencemi?

A chcete překvapit své přátelé něčím hodně originálním?  Jestli jste si třikrát odpověděli ano, pak byste určitě měli vyzkoušet  naše Svatojánské ořechy!

orechy_detail_prkno

Svatojánské ořechy rozehrají nové chutě

Se Svatojánskými ořechy se vám rozhodně podaří ozvláštnit sváteční oběd, letní grilovačku i párty s přáteli. Tahle sladká chuťovka se totiž báječně hodí téměř ke všemu. Od čerstvých smetanových sýrů, masových paštik přes pečená masa a zvěřinu až po zeleninové saláty a zejména pak různé variace dezertů. Ořechy stačí nakrájet na tenké plátky a vynikne jejich báječná kořenitá chuť. 

S našimi Svatojánskými ořechy například vaří i oblíbený, svérázný kuchař Zdeněk Pohlreich. Použil je v jednom z dílů svého televizního pořadu Teď vaří šéf při přípravě Batátových placiček s tvarohem ochuceným svatojánskými ořechy. A také se občas objeví v menu některé z jeho pražských restaurací. 

orechy_sber_2

Stoleté kuchařské knihy vydaly svá tajemství

Tuhle sladkou delikatesu vyrábíme podle původních receptů, které jsme objevili v historických kuchařských knihách. Některé postupy jsme maličko upravili a dali jim modernější kabát, případně přizpůsobili současným trendům. U ořechů jsme si také vlastní směsí koření doladili chuť sirupu, v němž jsou naloženy. Věříme, že výsledek Vás nadchne, stejně jako nás, když jsme je poprvé ochutnali. 

orechy_sber

Trhat musíte v ten správný čas

Posbírat základní surovinu, tedy nezralé, ještě zelené vlašské ořechy, se může zdát být snadné. Úplně tomu tak ale není. Je totiž třeba odhadnout správně dobu, kdy se uvnitř ještě nevytvořila dřevěná skořápka ořechu. Běžně to bývalo právě kolem svátku sv. Jana, 24. června, proto Svatojánské ořechy.

V dnešní době kvůli rozmarům počasí a teplým jarním měsícům není výjimkou, že ta správná doba na Svatojánské ořechy přijde i o několik týdnů dříve. Vše proto musíme pečlivě hlídat a v ten správný čas vyrazit sklízet. Zda je ke sklizni ten správný čas ověřujeme v terénu tak, že ořech zkusíme popíchnout kovovou či dřevěnou jehlou. Pokud to jde lehce a jehla o nic nedrhne, jsou plody vhodné k utrhnutí a následnému zpracování.

orechy_v_sudu

Jak se rodí svatojánská delikatesa

Poté co ořechy posbíráme, musíme každý z nich tenkou kovovou jehlou několikrát propíchnout a vložit do kádě s vodou. Ta se pak zhruba tři týdny denně mění, čímž se “vypláchne” z ořechů jejich typická hořká chuť. Když ořechy zbavíme hořkosti, potřebujeme do nich naopak dostat chuť sladkou. 

Zalejeme je proto cukrovým sirupem, který vždy po pár dnech ještě zahušťujeme. Cukr postupně nahradí v ořeších vodu a dojde tak jejich proslazení (kandování). Až se hodnoty zastaví na požadované cukernatosti, sirup z ořechů slijeme a dochutíme speciální směsí koření, která dá ořechům tu správnou, řekli bychom až vánoční chuť. Nakonec proslazené ořechy naplníme do skleniček, doplníme kořeněným sirupem, uzavřeme a zavaříme.
K dokonalosti už chybí Svatojánským ořechům jen papírový přebal a keramická visačka s názvem produktu!

orechy_v_sklenice

Jak sami vidíte, výroba ořechů je docela alchymie a i drobná chyba v celém postupu může výsledný produkt dost odlišit od toho, který bychom rádi měli. O to větší radost však je když se vše povede jak má. Největší potěšení nám pak ale děláte Vy, naši zákazníci a fanoušci, kteří si s našimi produkty domů přinesou i novou Chuť Moravy!

orechy_detail