Višně z Líšně

Naše portfolio neobvyklých delikates v minulých dnech doplnila horká novinka! Urodila se nová specialita Višně z Líšně! Zhruba po roce od prvních “prototypů” a testů tak můžete ochutnat nakládané višně a opět na vás čeká ne tak úplně “běžná” chuť :). Jsme moc rádi, že se to povedlo, protože jistotu, že z nápadu bude nakonec produkt, rozhodně vždycky nemáme!

visne_6

Ani cesta k Višním z Líšně nebyla úplně přímá a bezproblémová. Původním použitým ovocem byly třešně. Inspirovali jsme se v receptu Jany Králikové z blogu Zásadně zdravě na Tasmánské třešně, ze kterých byla autorka úplně paf.

Recept nás natolik zaujal, že jsme se rozhodli ho vyzkoušet. Martin měl v hlavě ještě nějaké další varianty, tak jsme vyrobili pár prvních testovacích skleniček. Nebylo to špatné, ale každé variantě něco chybělo.

Tak se Martin zavřel na chatě v Brně-Líšni a pokračoval v ladění těch správných chutí. Jako základ použil už zmiňovaný recept na Tasmánské třešně, upravil trošku postup a složení ingrediencemi z dalšího receptu. Taky kromě třešní zkusil naložit i višně. Jakmile jsme všechny varianty ochutnali, bylo jasno. Višně díky své jedinečné chuti celou delikatesu natolik pozvedly, že nebylo co řešit. Naložíme višně!
Pro jistotu jsme si vyrobili ještě jednu “finální várku” zhruba pěti skleniček a ty jsme pak postupně otestovali na našich kamarádech i zákaznících. Všichni byli z výsledku nadšení, a tak jsme se rozhodli, že je letos připravíme jako novinku a zařadíme do naší nabídky!

Museli jsme samozřejmě počkat na novou úrodu višní až do července . I přesto, že jsme nakonec sehnali krásné višně v sadech v Čejkovicích u Hodonína. Jejich zvukomalebný název Višně z Líšně jim už ale zůstal.

visne_2

A jak vlastně tahle delikatesa vzniká? Otrháme višně, které musíme vypeckovat a zbavit je nevítaných návštěvníků, které zcela jistě znáte. Přes noc ve vodě s octem všichni spolehlivě vyplavou, a my tak můžete pokračovat. Pak višně naplníme do sklenic a zalijeme nálevem. Přesný recept zůstane naším tajemstvím, ale můžeme prozradit, že obsahuje cukr, česnek, ocet, badyán a štiplavou tečku na konci má na svědomí kajenský pepř. Pak už jen stačí skleničky zavíčkovat a zavařit.

visne_4

Tahle dobrota se nejlépe hodí k pečenému nebo grilovanému masu a to jak hovězímu tak i vepřovému. Zajímavé je také spojení s nejrůznějšími typy sýrů!

Vtipné bylo, když jsme višně začali představovat světu, ozval se nám pěvecký soubor z Brna, který si říká Višně z Líšně. A tak není vyloučeno, že v budoucnu vám naše Višně z Líšně připraví nevšední gurmánský zážitek, které libozvučnými tóny doplní hudební soubor stejného jména!

visne_1

Višní jsme letos vyrobili jen několik set sklenic a rychle mizí, tak neváhejte a objednávejte, do vánoc nebudou. :)