Kdoulová vejmrda RYNK

tradiční křenová omáčka jinak | Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.

  • Vítěz regionální potraviny JM kraje 2021
  • Tradiční receptura v moderním pojetí
  • Z moravských kdoulí
Dostupnost Dostupné pouze v dárkových setech
Možnosti doručení
Kód: RY006
225 Kč 200,89 Kč bez DPH
Kdoulová vejmrda RYNK
kdoulova vejmrda chut moravy
Regionalní potravina JMK 2021

Jak se kdoulová vejmrda vyrábí

Na tuto tradiční pochoutku, v našem netradičním pojetí, potřebujeme v první řadě zralé plody kdouloně obecné. Ty sbíráme většinou v říjnu, když zežloutnou a krásně voní (1). Kdoule musíme rozkrájet na menší kousky (2) a poté rozvařit v kotli do měkka. Takto rozvařené kdoule přepasírujeme na jemné pyré (3). Z něj pak buď hned vyrábíme vejmrdu, nebo si ho zavakuujeme do pytlů a zamrazíme pro pozdější zpracování.

Další, neméně důležitou ingrediencí vejmrdy, je křen (4). Ten si objednáváme z EKO farmy Úlovice v Čechách, protože na Moravě jsme zatím nenašli pěstitele, který by nám ho dodal v požadované kvalitě a množství. S křenem nás čeká pekelná práce – nastrouhat ho v mixéru. Tuto činnost nelze dělat jinak než v masce a brýlích (5), a i tak po pár minutách musí obsluha na čerstvý vzduch a ideálně si omýt obličej vodou. Je to opravdu síla. Naštěstí jsme se s dodavatelem domluvili, že nám ho dodává již nastrouhaný a balený, což nám ušetřilo spoustu slz a bolesti. :)

produkty-pribeh-vyroby_kdoulova-vejmrda

Nastrouhaný křen se následně smíchá s kdoulovým pyré, cukrem a hovězím vývarem (6), který si dopředu připravíme, a dalšími ingrediencemi. Takto připravená vejmrda se už jen naplní do sklenic a zavaří (7). Ihned po vyrobení je křen ve vejmrdě hodně výrazný a má grády, ale s postupem času jeho síla slábne. Pokud byste ale měli pocit, že je už příliš slabá, stačí si přistrouhat kousek čerstvého křenu.

Historie vejmrdy

Vejmrda je tradiční pochoutka připravovaná z křene, jablek a vývaru. Objevuje se ve starých kuchařkách již po několik století. Ačkoliv po přečtení názvu možná očekáváte nějaký nevkusný vtip, pochází tento název podle etymologického slovníku českého jazyka od pana Machka z doby, kdy slovo mrdati či mrcati bylo běžně používáno jako synonymum pro výrazy: pohybovat ocasem, vrtět či přeneseně: obrůstat tenkými kořeny. Protože křen je plný malých roztřepených kořínků, vznikl název vejmrda. Další možný výklad je, že slovo mrdati označovalo pohyb při strouhání křenu.

Co všechno obnáší výroba této delikatesy a další zajímavosti se dozvíte v článku na našem blogu.

Kategorie: RYNK
Složení: kdoule 36,5%, cukr, křen, hovězí vývar (voda, hovězí maso a kosti, zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule), směs koření, sůl), jablečný ocet, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, sůl
Zpracování: pasterováno
Hlavní surovina: kdoule
Čistá hmotnost: 285 g
Původ hlavní suroviny: Drásov
top-Chuť: křenová
top-Alergeny: celer
top-Trvanlivost: 2 roky
top-Skladování: do 23°C
top-Balení: 260 ml
Oblíbený produkt šéfkuchaře: Oskara Klanerta

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola