Kdoulová vejmrda RYNK
tradiční křenová omáčka jinak | Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.
- Vítěz regionální potraviny JM kraje 2021
- Tradiční receptura v moderním pojetí
- Z moravských kdoulí
Jak se kdoulová vejmrda vyrábí
Na tuto tradiční pochoutku, v našem netradičním pojetí, potřebujeme v první řadě zralé plody kdouloně obecné. Ty sbíráme většinou v říjnu, když zežloutnou a krásně voní (1). Kdoule musíme rozkrájet na menší kousky (2) a poté rozvařit v kotli do měkka. Takto rozvařené kdoule přepasírujeme na jemné pyré (3). Z něj pak buď hned vyrábíme vejmrdu, nebo si ho zavakuujeme do pytlů a zamrazíme pro pozdější zpracování.
Další, neméně důležitou ingrediencí vejmrdy, je křen (4). Ten si objednáváme z EKO farmy Úlovice v Čechách, protože na Moravě jsme zatím nenašli pěstitele, který by nám ho dodal v požadované kvalitě a množství. S křenem nás čeká pekelná práce – nastrouhat ho v mixéru. Tuto činnost nelze dělat jinak než v masce a brýlích (5), a i tak po pár minutách musí obsluha na čerstvý vzduch a ideálně si omýt obličej vodou. Je to opravdu síla. Naštěstí jsme se s dodavatelem domluvili, že nám ho dodává již nastrouhaný a balený, což nám ušetřilo spoustu slz a bolesti. :)
Nastrouhaný křen se následně smíchá s kdoulovým pyré, cukrem a hovězím vývarem (6), který si dopředu připravíme, a dalšími ingrediencemi. Takto připravená vejmrda se už jen naplní do sklenic a zavaří (7). Ihned po vyrobení je křen ve vejmrdě hodně výrazný a má grády, ale s postupem času jeho síla slábne. Pokud byste ale měli pocit, že je už příliš slabá, stačí si přistrouhat kousek čerstvého křenu.
Historie vejmrdy
Vejmrda je tradiční pochoutka připravovaná z křene, jablek a vývaru. Objevuje se ve starých kuchařkách již po několik století. Ačkoliv po přečtení názvu možná očekáváte nějaký nevkusný vtip, pochází tento název podle etymologického slovníku českého jazyka od pana Machka z doby, kdy slovo mrdati či mrcati bylo běžně používáno jako synonymum pro výrazy: pohybovat ocasem, vrtět či přeneseně: obrůstat tenkými kořeny. Protože křen je plný malých roztřepených kořínků, vznikl název vejmrda. Další možný výklad je, že slovo mrdati označovalo pohyb při strouhání křenu.
Co všechno obnáší výroba této delikatesy a další zajímavosti se dozvíte v článku na našem blogu.
Kategorie: | RYNK |
---|---|
Složení: | kdoule 36,5%, cukr, křen, hovězí vývar (voda, hovězí maso a kosti, zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule), směs koření, sůl), jablečný ocet, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, sůl |
Zpracování: | pasterováno |
Hlavní surovina: | kdoule |
Čistá hmotnost: | 285 g |
Původ hlavní suroviny: | Drásov |
top-Chuť: | křenová |
top-Alergeny: | celer |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 23°C |
top-Balení: | 260 ml |
Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Oskara Klanerta |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.