Kdoulová vejmrda RYNK
tradiční křenová omáčka jinak | Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.
- Vítěz regionální potraviny JM kraje 2021
- Tradiční receptura v moderním pojetí
- Z moravských kdoulí
Popis vejmrdy:
Ne, neklame Vás zrak, avšak neděste se! To co držíte v rukou není nic hanlivého, ba naopak. Pod názvem vejmrda se skrývá tradiční pochoutka z křene, masového vývaru, octa a většinou jablek, které jsme my nahradili voňavými kdoulemi.
Ačkoliv po přečtení názvu očekáváte nejspíš nějaký nevkusný vtip, pochází tento název podle etymologického slovníku jazyka českého od pana Machka, z doby, kdy slovo mrdati či mrcati bylo běžně používáno jako synonymum výrazů: pohybovat ocasem, vrtět, či přeneseně: obrůstat tenkými kořeny. A protože křen je plný malých roztřepených kořínků, byl název vejmrda na světě. Další možný výklad je, že slovo mrdati označovalo pohyb při strouhání křene.
Co vše obnáší výroba této delikatesy a spoustu zajímavostí se dozvíte v článku na našem blogu.
Jak vejmrdu používat:
Vejmrda jak už její složení napovídá je předurčena ke všemu co je z masa. Pečené, grilované, vařené masa, uzená žebra, steaky, klobásy, párečky... Samozřejmostí je tak i v základní výbavě každého milovníka klasické domácí zabijačky.
Kategorie: | RYNK |
---|---|
Složení: | kdoule 36,5%, cukr, křen, hovězí vývar (voda, hovězí maso a kosti, zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule), směs koření, sůl), jablečný ocet, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, sůl |
Zpracování: | pasterováno |
Hlavní surovina: | kdoule |
Čistá hmotnost: | 285 g |
Původ hlavní suroviny: | Drásov |
top-Chuť: | křenová |
top-Alergeny: | celer |
top-Trvanlivost: | 2 roky |
top-Skladování: | do 23°C |
top-Balení: | 260 ml |
Oblíbený produkt šéfkuchaře: | Oskara Klanerta |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.