Slanináda velká
něco jako slaninový džem z té nejlepší slaniny | Představte si džem, který má dokonale vyváženou sladkost a slanost, s jemným nádechem pikantnosti, voňavý po koření a doplněný kousky křupavé slaniny. Skvělý jak za studena, tak mírně zahřátý. To je slanináda.
- z prémiové moravské slaniny
- se svatojánskými ořechy
- držitel ocenění Regionální potravina 2019
- bezlepkový
Co je Slanináda?
Jak nejlépe charakterizovat Slaninádu? Jednoduše řečeno, jde o slaninový džem. Základem této pochoutky je kvalitní moravská slanina, kterou nám udí pan řezník Josef Jůza z Březiny u Tišnova (1). Připravuje ji pro nás tradiční metodou – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad.
Po vyuzení slaninu krájíme na malé kostičky a v kotli ji vyškvaříme (3), dokud nejsou kousky krásně křupavé a zlatavé. Poté přidáváme cibuli (4), česnek, ocet, cukr, kávu, pastu ze svatojánských ořechů (5) a další suroviny. Vše vaříme, dokud se chutě nádherně nepropojí (6) a směs nedosáhne požadované konzistence (7). Nakonec ji plníme do sklenic a zavařujeme. Více se dozvíte v našem článku na blogu.
Historie Slaninády
Musíme přiznat, že Slanináda není náš originální vynález. Ve světě je známá pod názvem "bacon jam", jehož tvůrcem je údajně šéfkuchař Chris O'Connor. V jedné restauraci ve východním Londýně spojil cibulové chutney s uzenou slaninou a dalšími přísadami. Tento mix se stal hitem a od té doby se "bacon jam" rozšířil po celém světě. Každý recept je trochu jiný – náš se zakládá na kvalitní moravské slanině a pastě ze svatojánských ořechů, které mu dodávají charakteristický kořeněný nádech.
Kategorie: | Delikatesy |
---|---|
Složení: | slanina 52% (vepřový bok, sůl max 2,2%) - tep.opr.výr., cibule, cukr, jablečný ocet, pasta ze svatoj. ořechů (vlaš. ořech, nálev (cukr, voda, gluk. sirup, regul. kyselosti: kys. citronová, směs koření)), česnek, káva, směs koření |
Zpracování: | pasterováno |
Hlavní surovina: | slanina |
Čistá hmotnost: | 180 g |
Původ hlavní suroviny: | Březina u Tišnova |
top-Chuť: | sladká i slaná, malinko pikantní |
top-Alergeny: | vlašský ořech |
top-Trvanlivost: | 1 rok |
top-Skladování: | do 20°C |
top-Balení: | 200 ml |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.