Vánoční slanináda - limitovaná edice
limitka Vánoční Slaninády od Tomáše Levého | Pro všechny milovníky Slaninády jsme spojili síly se šéfkuchařem Tomášem Levým a připravili pro vás limitovanou vánoční edici naší nejoblíbenější delikatesy.
Díky vánočnímu koření a dalším pečlivě vybraným ingrediencím se nám podařilo pozvednout klasickou Slaninádu ještě o kus výš.
- originální receptura Tomáše Levého
- omezený počet kusů
- speciální sklenička s potiskem
Co je Slanináda
Jak nejlépe popsat Slaninádu? Jednoduše řečeno, je to slaninový džem. Základem této lahůdky je poctivá moravská slanina, kterou si necháváme udit u pana řezníka Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova (1). Ten ji pro nás připravuje tradičním způsobem – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad.
Čím je tato limitka tak výjímečná
Je toho hned několik. Především jí svůj kuchařský um propůjčil šéfkuchař Tomáš Levý, který ji pozvedl o kus výš nad běžnou Slaninádu. Celá edice je vyrobena v omezeném množství několika stovek kusů a plněna do speciálních sklenic, které jsme navrhli výhradně pro tuto příležitost a nechali potisknout přímo na sklo speciální technologií. Výsledkem je jedinečný chuťový zážitek zabalený v originálním obale.
Jak to chutná
Slanináda má konzistenci podobnou džemu nebo čatní s kousky slaniny. Na jazyku má hrubší texturu a první chuť je sladko, slano, kyselá, doplněná o uzený tón slaniny. Na konci se objeví příjemná pikantní dochuť. Tato vánoční limitka, je ale ještě o něco voňavější po vánočním koření a také má větší říz díky křenu. Celkově je chuťově ještě výraznější něž klasická slanináda.
Jak se vyrábí
Po vyuzení slaninu nakrájíme na malé kostky a v kotli vyškvaříme (3), až jsou z ní křupavé zlatavé kousky. Poté přidáváme cibuli (4), česnek, ocet, cukr, kávu, pastu ze svatojánských ořechů (5) a další ingredience. Vše vaříme tak dlouho, dokud se chutě krásně nespojí (6) a směs nezíská ideální konzistenci (7). Nakonec ji plníme do skleniček a zavaříme. Jestli se chcete dozvědět víc, přečtěte si také článek na našem blogu.

Historie Slaninády
Přiznáme bez mučení, že Slanináda není naším původním vynálezem. Ve světě je tato pochoutka známá jako "bacon jam" a jejím autorem je šéfkuchař Chris O'Connor, který údajně v jedné východolondýnské restauraci smíchal cibulové chutney s uzenou slaninou a dalšími ingrediencemi. Tento mix se rychle stal hitem a od té doby se "bacon jam" rozšířil po celém světě. Každý recept je trochu jiný – ten náš je postaven především na kvalitní moravské slanině a pastě ze svatojánských ořechů, které mu dodávají jedinečný kořeněný nádech.
| Kategorie: | Delikatesy z Moravy |
|---|---|
| EAN: | 8594186301454 |
| Složení: | Složení: Slanina 40% (vepřový bok, sůl max 2,2%), kdoule, cibule, cukr, jablečný ocet, křen, pasta ze svatoj. ořechů (vlaš. ořech, nálev (cukr, voda, gluk. sirup, regul. kyselosti: kys. citronová, směs koření)), česnek, káva, směs koření. |
| Zpracování: | pasterováno |
| Hlavní surovina: | slanina |
| Čistá hmotnost: | 205 g |
| Původ hlavní suroviny: | Březina u Tišnova |
| top-Chuť: | sladkoslaná, kořeněná, lehce pikantní |
| top-Alergeny: | vlašský ořech |
| top-Trvanlivost: | 1 rok a 3 měsíce |
| top-Skladování: | do 25°C |
| top-Balení: | 220ml |
| ? Z rukou šéfkuchaře: | Tomáše Levého |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
