BLOG, Strana 2

 

Recepty, tipy, příběhy delikates i lidí. To vše najdete v tomto blogu. Píšeme o tom čím žijeme a to je Chuť Moravy.

Višně z Líšně

Naše portfolio neobvyklých delikates v minulých dnech doplnila horká novinka! Urodila se nová specialita Višně z Líšně! Zhruba po roce od prvních “prototypů” a testů tak můžete ochutnat nakládané višně a opět na vás čeká ne tak úplně “běžná” chuť :). Jsme moc rádi, že se to povedlo, protože jistotu, že z nápadu bude nakonec produkt, rozhodně vždycky nemáme!

visne_6

Ani cesta k Višním z Líšně nebyla úplně přímá a bezproblémová. Původním použitým ovocem byly třešně. Inspirovali jsme se v receptu Jany Králikové z blogu Zásadně zdravě na Tasmánské třešně, ze kterých byla autorka úplně paf.

Recept nás natolik zaujal, že jsme se rozhodli ho vyzkoušet. Martin měl v hlavě ještě nějaké další varianty, tak jsme vyrobili pár prvních testovacích skleniček. Nebylo to špatné, ale každé variantě něco chybělo.

Tak se Martin zavřel na chatě v Brně-Líšni a pokračoval v ladění těch správných chutí. Jako základ použil už zmiňovaný recept na Tasmánské třešně, upravil trošku postup a složení ingrediencemi z dalšího receptu. Taky kromě třešní zkusil naložit i višně. Jakmile jsme všechny varianty ochutnali, bylo jasno. Višně díky své jedinečné chuti celou delikatesu natolik pozvedly, že nebylo co řešit. Naložíme višně!
Pro jistotu jsme si vyrobili ještě jednu “finální várku” zhruba pěti skleniček a ty jsme pak postupně otestovali na našich kamarádech i zákaznících. Všichni byli z výsledku nadšení, a tak jsme se rozhodli, že je letos připravíme jako novinku a zařadíme do naší nabídky!

Museli jsme samozřejmě počkat na novou úrodu višní až do července letošního léta. I přesto, že jsme nakonec sehnali krásné višně v sadech v Čejkovicích u Hodonína. Jejich zvukomalebný název Višně z Líšně jim už ale zůstal.

visne_2

A jak vlastně tahle delikatesa vzniká? Otrháme višně, které musíme vypeckovat a zbavit je nevítaných návštěvníků, které zcela jistě znáte. Přes noc ve vodě s octem všichni spolehlivě vyplavou, a my tak můžete pokračovat. Pak višně naplníme do sklenic a zalijeme nálevem. Přesný recept zůstane naším tajemstvím, ale můžeme prozradit, že obsahuje cukr, česnek, ocet, badyán a štiplavou tečku na konci má na svědomí kajenský pepř. Pak už jen stačí skleničky zavíčkovat a zavařit.

visne_4

Tahle dobrota se nejlépe hodí k pečenému nebo grilovanému masu a to jak hovězímu tak i vepřovému. Zajímavé je také spojení s nejrůznějšími typy sýrů!

Vtipné bylo, když jsme višně začali představovat světu, ozval se nám pěvecký soubor z Brna, který si říká Višně z Líšně. A tak není vyloučeno, že v budoucnu vám naše Višně z Líšně připraví nevšední gurmánský zážitek, které libozvučnými tóny doplní hudební soubor stejného jména!

visne_1

Višní jsme letos vyrobili jen několik set sklenic a rychle mizí, tak neváhejte a objednávejte, do vánoc nebudou. :)

Svatojánské ořechy

Máte rádi nové překvapivé chutě? Baví Vás experimentovat při vaření s neobvyklými ingrediencemi?

A chcete překvapit své přátelé něčím hodně originálním?  Jestli jste si třikrát odpověděli ano, pak byste určitě měli vyzkoušet  naše Svatojánské ořechy!

orechy_detail_prkno

Svatojánské ořechy rozehrají nové chutě

Se Svatojánskými ořechy se vám rozhodně podaří ozvláštnit sváteční oběd, letní grilovačku i párty s přáteli. Tahle sladká chuťovka se totiž báječně hodí téměř ke všemu. Od čerstvých smetanových sýrů, masových paštik přes pečená masa a zvěřinu až po zeleninové saláty a zejména pak různé variace dezertů. Ořechy stačí nakrájet na tenké plátky a vynikne jejich báječná kořenitá chuť. 

S našimi Svatojánskými ořechy například vaří i oblíbený, svérázný kuchař Zdeněk Pohlreich. Použil je v jednom z dílů svého televizního pořadu Teď vaří šéf při přípravě Batátových placiček s tvarohem ochuceným svatojánskými ořechy. A také se občas objeví v menu některé z jeho pražských restaurací. 

orechy_sber_2

Stoleté kuchařské knihy vydaly svá tajemství

Tuhle sladkou delikatesu vyrábíme podle původních receptů, které jsme objevili v historických kuchařských knihách. Některé postupy jsme maličko upravili a dali jim modernější kabát, případně přizpůsobili současným trendům. U ořechů jsme si také vlastní směsí koření doladili chuť sirupu, v němž jsou naloženy. Věříme, že výsledek Vás nadchne, stejně jako nás, když jsme je poprvé ochutnali. 

orechy_sber

Trhat musíte v ten správný čas

Posbírat základní surovinu, tedy nezralé, ještě zelené vlašské ořechy, se může zdát být snadné. Úplně tomu tak ale není. Je totiž třeba odhadnout správně dobu, kdy se uvnitř ještě nevytvořila dřevěná skořápka ořechu. Běžně to bývalo právě kolem svátku sv. Jana, 24. června, proto Svatojánské ořechy.

V dnešní době kvůli rozmarům počasí a teplým jarním měsícům není výjimkou, že ta správná doba na Svatojánské ořechy přijde i o několik týdnů dříve. Vše proto musíme pečlivě hlídat a v ten správný čas vyrazit sklízet. Zda je ke sklizni ten správný čas ověřujeme v terénu tak, že ořech zkusíme popíchnout kovovou či dřevěnou jehlou. Pokud to jde lehce a jehla o nic nedrhne, jsou plody vhodné k utrhnutí a následnému zpracování.

orechy_v_sudu

Jak se rodí svatojánská delikatesa

Poté co ořechy posbíráme, musíme každý z nich tenkou kovovou jehlou několikrát propíchnout a vložit do kádě s vodou. Ta se pak zhruba tři týdny denně mění, čímž se “vypláchne” z ořechů jejich typická hořká chuť. Když ořechy zbavíme hořkosti, potřebujeme do nich naopak dostat chuť sladkou. 

Zalejeme je proto cukrovým sirupem, který vždy po pár dnech ještě zahušťujeme. Cukr postupně nahradí v ořeších vodu a dojde tak jejich proslazení (kandování). Až se hodnoty zastaví na požadované cukernatosti, sirup z ořechů slijeme a dochutíme speciální směsí koření, která dá ořechům tu správnou, řekli bychom až vánoční chuť. Nakonec proslazené ořechy naplníme do skleniček, doplníme kořeněným sirupem, uzavřeme a zavaříme.
K dokonalosti už chybí Svatojánským ořechům jen papírový přebal a keramická visačka s názvem produktu!

orechy_v_sklenice

Jak sami vidíte, výroba ořechů je docela alchymie a i drobná chyba v celém postupu může výsledný produkt dost odlišit od toho, který bychom rádi měli. O to větší radost však je když se vše povede jak má. Největší potěšení nám pak ale děláte Vy, naši zákazníci a fanoušci, kteří si s našimi produkty domů přinesou i novou Chuť Moravy!

orechy_detail

Mandlový salát

Svěží salát z čerstvé zeleniny je perfektním doplňkem mnoha jídel. Asi nejlépe se hodí se k pečenému či grilovanému masu. Připravili jsme pro vás originální recept na skvěle ochucený salát, v němž hlavní roli hrají naše Jarní hustopečské mandle, které pocházejí z mandloňových sadů u Hustopeč. Do zálivky jsme pro neobvyklou chuť přidali pro změnu náš meruňkový džem. Budeme rádi, když náš recept vyzkoušíte a pak se s námi podělíte o své zkušenosti. Své postřehy případně i fotky hotového salátu nám můžete poslat na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: 20 minut)

 119243949_926406107880721_1910213447229812208_n

BUDETE POTŘEBOVAT:

JAK NA TO

1.Nejprve si do malého pekáčku vložíme loupané mandle. Smícháme s olivovým olejem, osolíme a pečeme v troubě předehřáté na 200°C zhruba 20 - 25 minut dokud nebudou mít nahnědlou až zlatavou barvu. Mandle průběžně promícháváme, aby se opražily rovnoměrně a nespálily se. Poté je necháme vychladnout a nahrubo nasekáme nožem nebo v mixéru.

2.Rozpůlíme si rajčata a Jarní hustopečské mandle rozkrájíme každou na 2 - 4 kousky. Smícháme se promytými a okapanými listy salátů, na kostičky nakrájeným sýrem a dochutíme zálivkou. Nakonec posypeme opraženými mandlemi a podáváme.

Hovězí burger s višněmi

Hamburger z mletého hovězího masa je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Fastfoodový řetězec McDonald’s jich ročně prodá přes 2,3 miliardy. Ale co si budeme nalhávat, když chcete opravdu dobrý hamburger z kvalitních surovin, půjdete jinam nebo ještě lépe - připravíte si jej sami. Právě proto jsme pro vás připravili další recept, do kterého jsme zakomponovali jednu z našich delikates, novinku - Višně z Líšně. Pojďte využít posledních teplých dní babího léta a připravte pro sebe, rodinu nebo kamarády opravdový parádní burger! Své zkušenosti, výsledky vašeho vaření, fotky hotových burgerů nám můžete napsat na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: housky - 2,5 hodiny, burger - 45 minut, 6 porcí)

 109583452_213740323203723_6487582268940705465_1

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Burger:
  • 500g hovězího mletého masa
  • 120 g sýra Feta
  • 1 šalotka, jemně nakrájená
  • 2 lžíce čerstvých oreganových lístků
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky chilli vloček nebo kajenského pepře (pokud nemáte rádi pálivost, lze vynechat
  • ½ lžičky soli
  • ½ černého pepře
  • 6 plátků slaniny
  • Salátové listy podle chuti - baby špenát, rukola nebo polníček
  • 1 sklenička Višně z líšně Chuť Moravy

    Dresing:
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst lístků koriandru

    Housky:
  • Ingredience:
  • 450 g hladké mouky
  • 280 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 sáček (10 g) sušeného droždí
  • špetka soli
  • 25 g cukru
  • 1 vejce
  • sezam

JAK NA TO

Základem dobrého burgeru je správně vychucená a upečená houska. Na vaše strávníky jistě udělá dojem, když jim takovou housku sami připravíte. Vytáhněte zástěru a pusťte se do pečení. Máme pro vás tento odzkoušený recept:

1.Mléko nalejeme do hrnce, přidáme máslo a ohříváme tak dlouho, dokud se máslo v mléce nerozpustí.

2.Až mléko vychladne na pokojovou teplotu, smícháme jej v míse s moukou, cukrem, droždím a solí. Hněteme ručně nebo robotem zhruba 10 minut, tak aby těsto bylo hladké a pružné. Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba hodinu a půl kynout. Těsto by po této době mělo být zhruba dvojnásobné.

3.Nakynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a ty vyválíme do tvaru kuliček, které rozložíme na plech s pečícím papírem.

109914506_201074077988695_8086766018828218884_1

4.Necháme opět vykynout na dvojnásobek svého objemu (cca 40 minut), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 8 - 12 minut, tak aby houstičky měly krásnou zlatou barvu. Pak z trouby vyndáme a necháme vychladnout.

5.Mleté maso smícháme v míse se sýrem, cibulkou, česnekem, kořením, bylinkami a solí a dobře promícháme.

109844017_326171055444045_5657498509552821038_n

6.Namočíme si ruce a uhněteme z masa 6 stejně velkých koulí, ze kterých vytvarujeme placky na hamburger. Uprostřed každé placky uděláme důlek, aby se nám maso při grilování, až bude směrem ke středu nabývat, moc nevypouklo.

109971046_324886725197485_8196524132596420003_1

7.Grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 5 - 8 minut z každé strany. Společně s masem si opečeme slaninu tak aby měla zlatou barvu a byla krásně křupavá. Poté co sundáme vše z grilu na talíř, necháme maso ještě asi 3 minuty odpočinout, ideálně přiklopené miskou.

110180949_634689987399587_6811691906291388522_1

8.V misce si připravíme dresing, kdy smícháme zakysanou smetanu s nadrceným česnekem a lístky koriandru.

9.Housky rozkrojíme napůl, spodní část můžeme potřít máslem aby houska nerozmokla šťávou z masa. Začneme masem, které shora polejeme dresingem, přidáme Višně z Líšně (můžeme zakápnout i sirupem), pečenou slaninu, ozdobíme listovými saláty a zakryjeme horní částí housky. Celý burger můžeme kvůli lepší soudržnosti propíchnout špejlí nebo burgerovým párátkem.

109677630_2764284163855208_2662858090104680577_1

Meruňkové kuře

Prázdniny, letos dokonce o několik měsíců delší, jsou v plném proudu a letní sezóna s sebou samozřejmě nese nespočet příležitostí k zahradním grilovačkám a různým venkovním párty. Grily jedou na plné obrátky, ale po několika takových večírcích už řadě lidí dochází fantazie. A tak jsme pro vás připravili svěží a originální recept na meruňkové kuře. Recept, kterým můžete zpestřit a ozvláštnit každý letní večírek. Náš Meruňkový džem je skvělou ingrediencí, která dělá chuť grilovaného kuřete originální. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho při nejbližší příležitosti. Budeme rádi, když nám napíšete svoje zkušenosti a postřehy na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: 45 minut, 4 porce)

 106775479_203721554256054_7134254975649591676_n

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 celé kuře
  • Čatní z zelených meruněk Chuť Moravy
  • čerstvé pečivo
    Marináda:
  • 150 ml podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 2 stroužky česneku nebo
  • ½ lžičky česneku sušeného
    Glazura:
  • 1 šalotka
  • 1/2 chilli papričky
  • 100 ml meruňkového džemu Chuť Moravy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce meruňkovice
  • 1 lžíce medu

JAK NA TO

1. V misce si připravíme marinádu - smícháme podmáslí se solí, cukrem, kořením a česnekem.

2. Kuře rozporcujeme. Jednotlivé kousky vložíme do igelitového sáčku, zalijeme marinádou a vše důkladně promícháme. Sáček uzavřeme a necháme odležet zhruba 3 hodiny v lednici.

107666596_1536615609843804_8967330951461215638_n

3. Na potírání kuřete si připravíme glazuru. Šalotku nakrájíme na drobné kousky, stejně tak česnek a chilli papričku, kterou předem zbavíme semínek. V misce vše smícháme, přidáme meruňkový džem, meruňkovici, med a čerstvě natrhané lístky tymiánu.

106802337_908957999630150_4696019825545409791_n

4. Po třech hodinách vyndáme maso z marinády a utěrkou osušíme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 7 minut z každé strany. Poté snížíme teplotu grilu nebo přesuneme maso do oblasti s menším žárem a začneme potírat připravenou glazurou. Vždy potíráme na horní straně. Pečeme dalších zhruba 20 minut, maso potíráme a obracíme, dokud se na něm nevytvoří zlatavá kůrka. Poté sundáme z grilu, necháme 3 minuty odpočinout a můžeme podávat.

Servírujeme s Čatní ze zelených meruněk a opečeným bílým pečivem. Skvěle se také k této úpravě masa hodí náš Mandlový salát.

106989831_294299285044302_5159719764337297557_n