Hamburger z mletého hovězího masa je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Fastfoodový řetězec McDonald’s jich ročně prodá přes 2,3 miliardy. Ale co si budeme nalhávat, když chcete opravdu dobrý hamburger z kvalitních surovin, půjdete jinam nebo ještě lépe - připravíte si jej sami. Právě proto jsme pro vás připravili další recept, do kterého jsme zakomponovali jednu z našich delikates, novinku - Višně z Líšně. Pojďte využít posledních teplých dní babího léta a připravte pro sebe, rodinu nebo kamarády opravdový parádní burger! Své zkušenosti, výsledky vašeho vaření, fotky hotových burgerů nám můžete napsat na info@chutmoravy.cz.
(doba přípravy: housky - 2,5 hodiny, burger - 45 minut, 6 porcí)
![109583452_213740323203723_6487582268940705465_1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/109583452_213740323203723_6487582268940705465_1.jpg)
BUDETE POTŘEBOVAT:
- Burger:
- 500g hovězího mletého masa
- 120 g sýra Feta
- 1 šalotka, jemně nakrájená
- 2 lžíce čerstvých oreganových lístků
- 3 stroužky česneku
- ¼ lžičky skořice
- ½ lžičky chilli vloček nebo kajenského pepře (pokud nemáte rádi pálivost, lze vynechat
- ½ lžičky soli
- ½ černého pepře
- 6 plátků slaniny
- Salátové listy podle chuti - baby špenát, rukola nebo polníček
- 1 sklenička Višně z líšně Chuť Moravy
Dresing:
- 200 ml kysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst lístků koriandru
Housky:
- Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 280 ml mléka
- 25 g másla
- 1 sáček (10 g) sušeného droždí
- špetka soli
- 25 g cukru
- 1 vejce
- sezam
JAK NA TO
Základem dobrého burgeru je správně vychucená a upečená houska. Na vaše strávníky jistě udělá dojem, když jim takovou housku sami připravíte. Vytáhněte zástěru a pusťte se do pečení. Máme pro vás tento odzkoušený recept:
1.Mléko nalejeme do hrnce, přidáme máslo a ohříváme tak dlouho, dokud se máslo v mléce nerozpustí.
2.Až mléko vychladne na pokojovou teplotu, smícháme jej v míse s moukou, cukrem, droždím a solí. Hněteme ručně nebo robotem zhruba 10 minut, tak aby těsto bylo hladké a pružné. Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba hodinu a půl kynout. Těsto by po této době mělo být zhruba dvojnásobné.
3.Nakynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a ty vyválíme do tvaru kuliček, které rozložíme na plech s pečícím papírem.
![109914506_201074077988695_8086766018828218884_1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/109914506_201074077988695_8086766018828218884_1.jpg)
4.Necháme opět vykynout na dvojnásobek svého objemu (cca 40 minut), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 8 - 12 minut, tak aby houstičky měly krásnou zlatou barvu. Pak z trouby vyndáme a necháme vychladnout.
5.Mleté maso smícháme v míse se sýrem, cibulkou, česnekem, kořením, bylinkami a solí a dobře promícháme.
![109844017_326171055444045_5657498509552821038_n](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/109844017_326171055444045_5657498509552821038_n.jpg)
6.Namočíme si ruce a uhněteme z masa 6 stejně velkých koulí, ze kterých vytvarujeme placky na hamburger. Uprostřed každé placky uděláme důlek, aby se nám maso při grilování, až bude směrem ke středu nabývat, moc nevypouklo.
![109971046_324886725197485_8196524132596420003_1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/109971046_324886725197485_8196524132596420003_1.jpg)
7.Grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 5 - 8 minut z každé strany. Společně s masem si opečeme slaninu tak aby měla zlatou barvu a byla krásně křupavá. Poté co sundáme vše z grilu na talíř, necháme maso ještě asi 3 minuty odpočinout, ideálně přiklopené miskou.
![110180949_634689987399587_6811691906291388522_1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/110180949_634689987399587_6811691906291388522_1.jpg)
8.V misce si připravíme dresing, kdy smícháme zakysanou smetanu s nadrceným česnekem a lístky koriandru.
9.Housky rozkrojíme napůl, spodní část můžeme potřít máslem aby houska nerozmokla šťávou z masa. Začneme masem, které shora polejeme dresingem, přidáme Višně z Líšně (můžeme zakápnout i sirupem), pečenou slaninu, ozdobíme listovými saláty a zakryjeme horní částí housky. Celý burger můžeme kvůli lepší soudržnosti propíchnout špejlí nebo burgerovým párátkem.
![109677630_2764284163855208_2662858090104680577_1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chutmoravy.cz/user/documents/upload/gallery/109677630_2764284163855208_2662858090104680577_1.jpg)