BLOG, Strana 3

Mandlový salát

Svěží salát z čerstvé zeleniny je perfektním doplňkem mnoha jídel. Asi nejlépe se hodí se k pečenému či grilovanému masu. Připravili jsme pro vás originální recept na skvěle ochucený salát, v němž hlavní roli hrají naše Jarní hustopečské mandle, které pocházejí z mandloňových sadů u Hustopeč. Do zálivky jsme pro neobvyklou chuť přidali pro změnu náš meruňkový džem. Budeme rádi, když náš recept vyzkoušíte a pak se s námi podělíte o své zkušenosti. Své postřehy případně i fotky hotového salátu nám můžete poslat na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: 20 minut)

 119243949_926406107880721_1910213447229812208_n

BUDETE POTŘEBOVAT:

JAK NA TO

1.Nejprve si do malého pekáčku vložíme loupané mandle. Smícháme s olivovým olejem, osolíme a pečeme v troubě předehřáté na 200°C zhruba 20 - 25 minut dokud nebudou mít nahnědlou až zlatavou barvu. Mandle průběžně promícháváme, aby se opražily rovnoměrně a nespálily se. Poté je necháme vychladnout a nahrubo nasekáme nožem nebo v mixéru.

2.Rozpůlíme si rajčata a Jarní hustopečské mandle rozkrájíme každou na 2 - 4 kousky. Smícháme se promytými a okapanými listy salátů, na kostičky nakrájeným sýrem a dochutíme zálivkou. Nakonec posypeme opraženými mandlemi a podáváme.

Hovězí burger s višněmi

Hamburger z mletého hovězího masa je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Fastfoodový řetězec McDonald’s jich ročně prodá přes 2,3 miliardy. Ale co si budeme nalhávat, když chcete opravdu dobrý hamburger z kvalitních surovin, půjdete jinam nebo ještě lépe - připravíte si jej sami. Právě proto jsme pro vás připravili další recept, do kterého jsme zakomponovali jednu z našich delikates, novinku - Višně z Líšně. Pojďte využít posledních teplých dní babího léta a připravte pro sebe, rodinu nebo kamarády opravdový parádní burger! Své zkušenosti, výsledky vašeho vaření, fotky hotových burgerů nám můžete napsat na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: housky - 2,5 hodiny, burger - 45 minut, 6 porcí)

 109583452_213740323203723_6487582268940705465_1

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Burger:
  • 500g hovězího mletého masa
  • 120 g sýra Feta
  • 1 šalotka, jemně nakrájená
  • 2 lžíce čerstvých oreganových lístků
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky chilli vloček nebo kajenského pepře (pokud nemáte rádi pálivost, lze vynechat
  • ½ lžičky soli
  • ½ černého pepře
  • 6 plátků slaniny
  • Salátové listy podle chuti - baby špenát, rukola nebo polníček
  • 1 sklenička Višně z líšně Chuť Moravy

    Dresing:
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst lístků koriandru

    Housky:
  • Ingredience:
  • 450 g hladké mouky
  • 280 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 sáček (10 g) sušeného droždí
  • špetka soli
  • 25 g cukru
  • 1 vejce
  • sezam

JAK NA TO

Základem dobrého burgeru je správně vychucená a upečená houska. Na vaše strávníky jistě udělá dojem, když jim takovou housku sami připravíte. Vytáhněte zástěru a pusťte se do pečení. Máme pro vás tento odzkoušený recept:

1.Mléko nalejeme do hrnce, přidáme máslo a ohříváme tak dlouho, dokud se máslo v mléce nerozpustí.

2.Až mléko vychladne na pokojovou teplotu, smícháme jej v míse s moukou, cukrem, droždím a solí. Hněteme ručně nebo robotem zhruba 10 minut, tak aby těsto bylo hladké a pružné. Poté zakryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba hodinu a půl kynout. Těsto by po této době mělo být zhruba dvojnásobné.

3.Nakynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a ty vyválíme do tvaru kuliček, které rozložíme na plech s pečícím papírem.

109914506_201074077988695_8086766018828218884_1

4.Necháme opět vykynout na dvojnásobek svého objemu (cca 40 minut), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 8 - 12 minut, tak aby houstičky měly krásnou zlatou barvu. Pak z trouby vyndáme a necháme vychladnout.

5.Mleté maso smícháme v míse se sýrem, cibulkou, česnekem, kořením, bylinkami a solí a dobře promícháme.

109844017_326171055444045_5657498509552821038_n

6.Namočíme si ruce a uhněteme z masa 6 stejně velkých koulí, ze kterých vytvarujeme placky na hamburger. Uprostřed každé placky uděláme důlek, aby se nám maso při grilování, až bude směrem ke středu nabývat, moc nevypouklo.

109971046_324886725197485_8196524132596420003_1

7.Grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 5 - 8 minut z každé strany. Společně s masem si opečeme slaninu tak aby měla zlatou barvu a byla krásně křupavá. Poté co sundáme vše z grilu na talíř, necháme maso ještě asi 3 minuty odpočinout, ideálně přiklopené miskou.

110180949_634689987399587_6811691906291388522_1

8.V misce si připravíme dresing, kdy smícháme zakysanou smetanu s nadrceným česnekem a lístky koriandru.

9.Housky rozkrojíme napůl, spodní část můžeme potřít máslem aby houska nerozmokla šťávou z masa. Začneme masem, které shora polejeme dresingem, přidáme Višně z Líšně (můžeme zakápnout i sirupem), pečenou slaninu, ozdobíme listovými saláty a zakryjeme horní částí housky. Celý burger můžeme kvůli lepší soudržnosti propíchnout špejlí nebo burgerovým párátkem.

109677630_2764284163855208_2662858090104680577_1

Meruňkové kuře

Prázdniny, letos dokonce o několik měsíců delší, jsou v plném proudu a letní sezóna s sebou samozřejmě nese nespočet příležitostí k zahradním grilovačkám a různým venkovním párty. Grily jedou na plné obrátky, ale po několika takových večírcích už řadě lidí dochází fantazie. A tak jsme pro vás připravili svěží a originální recept na meruňkové kuře. Recept, kterým můžete zpestřit a ozvláštnit každý letní večírek. Náš Meruňkový džem je skvělou ingrediencí, která dělá chuť grilovaného kuřete originální. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho při nejbližší příležitosti. Budeme rádi, když nám napíšete svoje zkušenosti a postřehy na info@chutmoravy.cz.

(doba přípravy: 45 minut, 4 porce)

 106775479_203721554256054_7134254975649591676_n

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 1 celé kuře
  • Čatní z zelených meruněk Chuť Moravy
  • čerstvé pečivo
    Marináda:
  • 150 ml podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička červené sladké papriky
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • 2 stroužky česneku nebo
  • ½ lžičky česneku sušeného
    Glazura:
  • 1 šalotka
  • 1/2 chilli papričky
  • 100 ml meruňkového džemu Chuť Moravy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce meruňkovice
  • 1 lžíce medu

JAK NA TO

1. V misce si připravíme marinádu - smícháme podmáslí se solí, cukrem, kořením a česnekem.

2. Kuře rozporcujeme. Jednotlivé kousky vložíme do igelitového sáčku, zalijeme marinádou a vše důkladně promícháme. Sáček uzavřeme a necháme odležet zhruba 3 hodiny v lednici.

107666596_1536615609843804_8967330951461215638_n

3. Na potírání kuřete si připravíme glazuru. Šalotku nakrájíme na drobné kousky, stejně tak česnek a chilli papričku, kterou předem zbavíme semínek. V misce vše smícháme, přidáme meruňkový džem, meruňkovici, med a čerstvě natrhané lístky tymiánu.

106802337_908957999630150_4696019825545409791_n

4. Po třech hodinách vyndáme maso z marinády a utěrkou osušíme. Na rozpáleném grilu grilujeme zhruba 7 minut z každé strany. Poté snížíme teplotu grilu nebo přesuneme maso do oblasti s menším žárem a začneme potírat připravenou glazurou. Vždy potíráme na horní straně. Pečeme dalších zhruba 20 minut, maso potíráme a obracíme, dokud se na něm nevytvoří zlatavá kůrka. Poté sundáme z grilu, necháme 3 minuty odpočinout a můžeme podávat.

Servírujeme s Čatní ze zelených meruněk a opečeným bílým pečivem. Skvěle se také k této úpravě masa hodí náš Mandlový salát.

106989831_294299285044302_5159719764337297557_n